Leren Mediteren

Wat is echte meditatie?

21 November 2019 19:00 - 21 November 2019 21:30

Phuntsok Chö Ling

€10.00 (standaard)

Aanmelden

Echte meditatie heeft niks te maken met je goed voelen. Gevoelens veranderen constant. Tijdens echte meditatie word je niet gestoord door emoties of gevoelens, maar kun je verblijven in een stabiele, kalme en heldere gemoedstoestand. Op deze manier brengt meditatie helderheid en leid het tot herkenning van je ware natuur welke normaal gesproken verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Net zoals de zon verborgen is achter de wolken.

Lama Jigmé inspireert je deze avond om een dagelijkse meditatie-gewoonte te creëren, geeft je tools om afleidingen te weerstaan en begeleid je om wat je hebt gehoord in de teaching, te verdiepen in je meditatie. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

Onderwerpen die de komende periode verweven worden in deze klas zijn:

• Wat is echte meditatie?
Echte meditatie heeft niets te maken met je goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je gestoord door emoties en/of gevoelens, maar ben je in staat om in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit is wanneer meditatie helderheid brengt en leidt tot herkenning van je zuivere natuur, welke verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Zoals de zon verborgen is achter de wolken.

• Emoties in het dagelijks leven en tijdens de meditatie
Wat te doen met emoties tijdens het mediteren? Of in het dagelijks leven? Wat zijn emoties eigenlijk? Waar komen ze vandaan en waar gaan ze naartoe? In het boeddhisme wordt gesproken over antidotes (tegengiffen). Welke zijn het en hoe pas je ze toe? Lama Jigmé Namgyal zal uitleggen wat emoties zijn en wat niet, en hoe je ermee om kunt gaan in het dagelijks leven én tijdens je meditatie.

• Mindfulness
Gewoon bewust zijn van wat je denkt en doet, is niet genoeg, omdat het eenvoudigweg niet helpt om je ervan bewust te zijn dat je boos of bezorgd bent. Echte mindfulness is veel meer dan dat; het is een middel om het negatieve te transformeren naar het positieve.

Door meditatie creëer je meer rust voor jezelf en voor anderen. Wil je meer weten over de theorie en praktijk van meditatie? Lama Jigmé Namgyal geeft een aantal lezingen waar je de achtergrond en basis van meditatie op authentieke wijze leert. De lezingen worden afgestemd op het niveau en vragen van de aanwezigen, waardoor ze telkens een andere invalshoek hebben. Daardoor is het ook zinvol om de hele serie te volgen. De lezingen zijn open voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of ervaring.

Lama Jigmé is bijzonder praktisch ingesteld, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en erg gericht op de ervaring. Hij heeft zijn hele eigen taal vol humor en herkenbare metaforen om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt en hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren.

Mocht je na het volgen van de lezing meer willen weten over meditatie of gezamenlijk met anderen willen oefenen, dan ben je welkom in de Meditatieklas A. Deze klas is telkens op de donderdagavond, tussen de lezingen van Lama Jigmé in.

De zaal is open om 18:30 uur.

Aanmelden