My phuntsokcholing
English

23 SEP 09:45 - 13:00

Principes van ethisch gedrag: Hoe kun je een goed leven leiden?

Studieochtend / Lezing met Lama Jigmé Namgyal

Op zaterdag 23 september start een serie maandelijkse studieochtenden die doorloopt tot de zomer van 2024. De lezingen zijn ook prima los te volgen.

Als je een leven wilt leiden dat je vervult en succesvol is, en zeker als je nog dieper wilt gaan en de spirituele betekenis van je leven wilt ontdekken, zorg er dan voor dat je gedrag klopt met je hoogste ambities. De boeddhistische leer legt heel duidelijk uit dat je geluk en succes alleen kunt bereiken door bepaalde basisprincipes van ethisch gedrag te volgen. Dit komt doordat je altijd te maken hebt met karma, oftewel oorzaak en gevolg: positieve daden die je doet met je lichaam, je spraak en je geest zijn de oorzaken van geluk, terwijl negatieve acties meer lijden tot gevolg zullen hebben.

Tijdens deze studieochtenden onderzoeken we de principes van ethisch gedrag zoals die zowel op ons dagelijks bestaan als op ons spirituele pad van toepassing zijn. De tekst die als basis voor de cyclus dient, is Treatise on the Modes of Conduct  (Verhandelingen over de gedragswijzen) van de buitengewoon veelzijdige Tibetaanse meester Mipham Jamyang Namgyal Gyatso.

Mipham Rinpoche (1846-1912) was een invloedrijke filosoof en geleerde van de Nyingma-school van het Tibetaans boeddhisme. Hij schreef meer dan 32 delen over onderwerpen als schilderkunst, poëtica, beeldhouwkunst, alchemie, geneeskunde, logica, filosofie en tantra. Hij heeft het beroemde advies van Je Tsongkhapa altijd ter harte genomen, namelijk dat de teachings in de eerste plaats moeten worden beschouwd als praktische leidraad voor het leven, en niet louter als intellectuele speculaties. Mipham Rinpoche had een enorme impact bij het opnieuw ontwaken van een diepe eerbied en interesse in de Nyingma-teachings en Dzogchen. Zijn bijdrage aan de Rimé-beweging (oecumenisch, non-sektarisch) is van onschatbare waarde.

Lama Jigmé Namgyal geeft iedere maand live teaching over dit onderwerp in onze tempelruimte in Rotterdam (behalve in de maand oktober*}. De lessen zijn gebaseerd op een authentiek boeddhistische tekst, maar zijn ook nu nog actueel en van groot belang. Deelname aan deze studiecyclus is open voor iedereen, ongeacht achtergrond, religie of ervaring.

Praktische informatie

Tijd: Maandelijks op zaterdag, van 09.45 tot 13.00 uur (inloop vanaf 09:00 uur)
Data in 2023: 23 SEP, 18 NOV en 16 DEC.
De data in 2024 worden op een later tijdstip bekend gemaakt.
* In verband met de komst van Z.E. Tang Rinpoche uit Bhutan, is er in oktober geen studieochtend.
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Online: Online ook te volgen via een webinarlink welke je ontvangt na aanmelding.
Prijzen: Zie opties bij aanmelden. (Leden met een Minima lidmaatschap kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: events@phuntsokcholing.org )

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op via: events@phuntsokcholing.org

 

Meld je direct aan