My phuntsokcholing
English

Klassen

Studeren en mediteren bij PCL
Programma aanbod 2023-2024

Vanaf 18 september 2023 starten alle klassen hun programma’s. Elke avond heeft een eigen onderwerp en aanpak. Op de maandag en woensdag is het programma afgestemd met Luxemburg en zal Lama Jigmé via internet teachings aan beide centra tegelijkertijd geven. In alle klassen mediteer en/of studeer je met anderen op het niveau dat je aanspreekt. Zo inspireer je elkaar en wordt meditatie echt een onderdeel van je dagelijkse leven. Je kan het totale boeddhistische onderricht zien als een hele grote supermarkt. Jij kunt zelf kiezen wat je lekker vindt om te eten, de boodschappen doen, om vervolgens de maaltijd klaar te maken. Dit voorbeeld laat zien dat het dus echt gaat om te leren en te kiezen wat goed is voor jouzelf.

Ons programma ziet er in het kort zo uit (klik op een klas voor meer informatie):

 • Mindtrainingklas A
  Onderwerp: Principes van Ethisch Gedrag
  (vervolg)
  Studieklas – op woensdagavond, met vrijwel elke week een lezing van Lama Jigmé via webinar
  LET OP: Instromen in deze klas is mogelijk vanaf 20 september 2023, als je het voornemen hebt om het hele studiejaar 2023-2024 (tot de zomer) te volgen.
 • Mindtrainingklas B
  Onderwerp: Bodhicaryavatara (vervolg)
  Studieklas – op maandagavond, met vrijwel elke week een lezing van Lama Jigmé via webinar. De klas start vanaf 18 september 2023
  LET OP: Instromen in deze klas is momenteel niet mogelijk.
 • Studieochtenden
  Leer de basis van de boeddhistische leer – maandelijks op zaterdagochtend, met een live lezing van Lama Jigmé

Bij Phuntsok Chö Ling krijg je les van de Tibetaanse leraar Lama Jigmé Namgyal, de oprichter en spirituele leraar van ons centrum. Hij laat je op een laagdrempelige manier kennismaken met de boeddhistische kijk op het leven. Je krijgt uitleg over de werking van je geest en leert methoden om hierin rust te brengen. Door dit onderricht krijgt je meditatie een diepere betekenis en meer effect in je dagelijkse praktijk.

Vanuit de westerse visie van lesgeven, volg je altijd eerst groep 1 dan 2 etc… Binnen het boeddhistisch onderricht gaat dit anders. Phuntsok Chö Ling werkt met een klassensysteem dat is opgezet vanuit het traditionele Tibetaans boeddhisme.

Online volgen van de klassen
Veel klassen van Phuntsok Chö Ling zijn online te volgen. Er wordt gebruikt gemaakt van Zoom, waarbij deelnemers ook de mogelijkheid hebben om via hun microfoon en/of camera vragen te stellen aan Lama Jigmé of te reageren op de lessen.

Tijd
Alle klassen starten om 19.30 en duren tot ongeveer 21.00 uur, waarbij de deur een half uur voor aanvang open is.

Afwezigheid
Het wordt op prijs gesteld om je af te melden via de facilitator. – Als je verhinderd bent, stuur dan een berichtje naar je facilitator van de klas.

Facilitators
Alle klassen worden gefaciliteerd door ervaren studenten van Lama Jigmé. Zij maken het mogelijk om de lessen te volgen en zorgen voor de structuur van de avond. De facilitators zijn geen leraren, maar kunnen je vanuit hun eigen ervaring wel tips geven. Wanneer je vragen hebt kun je deze tijdens de les stellen (op maandag en woensdag) of op de avonden dat Lama Jigmé in Rotterdam les geeft.