My phuntsokcholing
English

Klassen

Studeren en mediteren bij PCL
Programma aanbod 2021-2022

Vanaf 13 september 2021 starten alle klassen hun programma’s. Elke avond heeft een eigen onderwerp en aanpak. Op de maandag en woensdag is het programma afgestemd met Luxemburg en zal Lama Jigmé via internet teachings aan beide centra tegelijkertijd geven. Op de dinsdag en donderdag ligt de nadruk op gezamenlijke beoefening. In alle klassen mediteer en/of studeer je met anderen op het niveau dat je aanspreekt. Zo inspireer je elkaar en wordt meditatie echt een onderdeel van je dagelijkse leven. Je kan het totale boeddhistische onderricht zien als een hele grote supermarkt. Jij kunt zelf kiezen wat je lekker vindt om te eten, de boodschappen doen, om vervolgens de maaltijd klaar te maken. Dit voorbeeld laat zien dat het dus echt gaat om te leren en te kiezen wat goed is voor jouzelf.

NB. Zolang er maatregelen gelden in verband met de voorkoming van de verspreiding van het coronavirus zijn de klassen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag ook online te volgen*

Ons programma ziet er in het kort zo uit (klik op een klas voor meer informatie):

 • Mindtrainingklas A
  Onderwerp: Principes van Ethisch Gedrag
  (vervolg)
  Studieklas – op woensdagavond, met vrijwel elke week een lezing van Lama Jigmé via webinar
  LET OP: Instromen in deze klas is alleen mogelijk, als je het voornemen hebt om het hele studiejaar 2021-2022 te volgen.
 • Mindtrainingklas B
  Onderwerp: The Brightly Shining Sun – Patrul Rinpoche (vervolg)
  Studieklas – op maandagavond, met vrijwel elke week een lezing van Lama Jigmé via webinar
  LET OP: Instromen in deze klas is alleen mogelijk, als je het voornemen hebt om het hele studiejaar 2021-2022 te volgen.

 

 • Meditatieklas A
  Onderwerp:  De Basis van Meditatie (diverse onderwerpen)
  Studie en beoefening – op donderdagavond, met elke maand een lezing van Lama Jigmé
 • Meditatieklas B
  Beoefen samen Phowa of Chöd – op dinsdagavond, voor studenten die dit onderricht hebben ontvangen

 

 • Studieochtenden
  Leer de basis van de boeddhistische leer – maandelijks op zaterdagochtend, met een live lezing van Lama Jigmé

Bij Phuntsok Chö Ling krijg je les van de Tibetaanse leraar Lama Jigmé Namgyal, de oprichter en spirituele leraar van ons centrum. Hij laat je op een laagdrempelige manier kennismaken met de boeddhistische kijk op het leven. Je krijgt uitleg over de werking van je geest en leert methoden om hierin rust te brengen. Door dit onderricht krijgt je meditatie een diepere betekenis en meer effect in je dagelijkse praktijk.

Vanuit de westerse visie van lesgeven, volg je altijd eerst groep 1 dan 2 etc… Binnen het boeddhistisch onderricht gaat dit anders. Phuntsok Chö Ling werkt met een klassensysteem dat is opgezet vanuit het traditionele Tibetaans boeddhisme.

* Online volgen van de klassen
Veel klassen van Phuntsok Chö Ling zijn online te volgen. Er wordt gebruikt gemaakt van Zoom, waarbij deelnemers ook de mogelijkheid hebben om via hun microfoon en/of camera vragen te stellen aan Lama Jigmé of te reageren op de lessen. Elke klas heeft hiervoor zijn eigen voorwaarden die je kunt lezen onder het kopje ‘Praktische informatie – Online’.

Tijd
Alle klassen starten om 19.00 en duren tot ongeveer 21.00 uur, waarbij de deur een half uur voor aanvang open is.

Afwezigheid
Het wordt op prijs gesteld om je af te melden via de facilitator. – Als je verhinderd bent, stuur dan een berichtje naar je facilitator van de klas.

Facilitators
Alle klassen worden gefaciliteerd door ervaren studenten van Lama Jigmé. Zij maken het mogelijk om de lessen te volgen en zorgen voor de structuur van de avond. De facilitators zijn geen leraren, maar kunnen je vanuit hun eigen ervaring wel tips geven. Wanneer je vragen hebt kun je deze tijdens de les stellen (op maandag en woensdag) of op de avonden dat Lama Jigmé in Rotterdam les geeft.

Lidmaatschap

Om aan de maandag of woensdag klas deel te nemen moet je lid worden van Phuntsok Chö Ling. Als lid mag je aan alle klassen deelnemen, ook meerdere per week. Voor de dinsdag en donderdag klas geldt dat je ofwel een strippenkaart kunt aanschaffen om 7 keer deel te nemen of een vriendschap abonnement kunt nemen. Met het vriendschapsabonnement krijg je geen korting op andere evenementen zoals lezingen en studieweken met Lama Jigmé.

1. Open Meditatie
Onze prachtige tempelruimte is op deze avond open voor iedereen. Ongeacht leeftijd, achtergrond en ervaring in meditatie. Als je geen ervaring hebt, zijn er studenten aanwezig die je op weg kunnen helpen.

Klas: Open Meditatie
Prijs: op donatiebasis, gratis voor leden (inc. strippenkaart en vriendenabonnement)

Kijk voor de actuele data in de kalender

2. Leer de basisprincipes van de boeddhistische leer
Een keer per maand is er op de donderdagavond een lezing over de basisprincipes van meditatie. Door heel het jaar heen zijn er verschillende studiecycli op de zaterdagochtend. Tijdens deze ochtenden leer je over de basisprincipes van de boeddhistische zienswijzen. Ze zijn te volgen als serie maar elke lezing is ook prima apart te volgen.

Klas: Volgen van losse lezingen retraites en studieochtenden
Prijs: verschillende tarieven

Kijk voor het actuele programma in de agenda

3: De 7 Strippenkaart
Maak vrijblijvend kennis met meditatie en ons centrum. Met deze kaart kun je, wanneer het jou uitkomt, de Meditatieklas A & B volgen en de open meditaties bezoeken. Als bonus kun je na het volmaken van je strippenkaart een kijkje nemen in de Mindtrainingklas A.
Klas: Meditatie klas A & B
Prijs: €85 (vol tarief) / €65 (studenten tarief) / Geen korting op publieke lezingen en/of andere activiteiten van PCL
Bonus: 1 gratis les in de Mindtrainingklas A

Ga naar de shop


4: Vriend van PCL worden
Verdiep je in meditatie en steun ons centrum. Met het vriendenabonnement kun je wanneer het jou uitkomt de meditatie klas A & B volgen en de Open Meditatie bezoeken. Daarnaast steun je met jouw maandelijkse bijdrage ons centrum en de visie van Lama Jigmé om het onderricht met zoveel mogelijk mensen te delen.

Klas: Meditatie klas A & B
Prijs: €17,50 per maand
Geen korting op publieke lezingen en andere activiteiten van PCL

Ga naar de shop


5: Studie-lidmaatschap
Verdiep je studie en leer hoe je geest te trainen. Met een volwaardig lidmaatschap kun je deelnemen aan de Mindtrainingklassen A & B.
In de mindtrainingklassen krijg je elke week les van Lama Jigmé over diverse onderwerpen en leer je hoe je je geest kunt trainen.

Klas: Mindtrainingklas A , Mindtrainingklas B, Meditatieklas A en Meditatieklas B
Prijs: €30 per maand
Korting op publieke lezingen, retraites en andere activiteiten van PCL

Ga naar de shop

Nieuwsgierig?

Wil je mee doen met een van de klassen? Maak een account aan op https://my.phuntsokcholing.org en kies het abonnement dat bij je past. Of kijk hier nogmaals voor het volledige overzicht van al onze abonnementsvormen en prijzen. Mocht je van te voren nog vragen hebben neem dan contact op met een van de klassen (via het desbetreffende e-mailadres van de klas).