My phuntsokcholing
English

Lezing met Tenzin Pamo

Tenzin Pamo begon haar spirituele reis ongeveer tien jaar geleden toen ze voor het eerst Lama Jigmé Namgyal ontmoette, wat het begin markeerde van een diepgaande student-leraarrelatie. Ze begon haar studie als leek bij Phunstok Chö Ling in Rotterdam, waar ze zich onderdompelde in de leer van het boeddhisme. Naarmate de wens om non te worden in haar groeide, zocht en verkreeg Tenzin toestemming van Lama Jigme, en ontving uiteindelijk de inwijding door Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Momenteel woont ze in Namdroling Klooster (Tsogyal Shedrup Darye) in Zuid-India, met meer dan vijfhonderd mede zusters. Tenzin wijdt zich aan intensieve studie van de boeddhistische filosofie aan de Shedra (hogeschool) en legt zich toe op meditatie en gebeden voor het welzijn van anderen.

Onderwerp

The 3 turnings of the wheel, the 3 baskets and an explanation of what Kangyur and Tangyur are.
De lezing zal in het Engels worden gegeven, maar kan op verzoek worden vertaald naar het Nederlands voor wie daar behoefte aan heeft (alleen in de tempel)

Programma

  • Aanvang eten:  18.00
  • Aanvang lezing: 19.30 – 21.00

Om deze avond gezellig te beginnen, nodigen we jullie uit voor een gezamenlijke maaltijd. Als we allen iets lekkers meebrengen dan kunnen we hier samen van genieten.

Practische informatie

Deelname: op donatie basis, inschrijving verloopt via onderstaande link.
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17b
Online: De lezing is ook online te volgen, bij aanmelding ontvang je een webinar link.

Principes van ethisch gedrag: Hoe kun je een goed leven leiden

Als je een leven wilt leiden dat je vervult en succesvol is, en zeker als je nog dieper wilt gaan en de spirituele betekenis van je leven wilt ontdekken, zorg er dan voor dat je gedrag klopt met je hoogste ambities. De boeddhistische leer legt heel duidelijk uit dat je geluk en succes alleen kunt bereiken door bepaalde basisprincipes van ethisch gedrag te volgen. Dit komt doordat je altijd te maken hebt met karma, oftewel oorzaak en gevolg: positieve daden die je doet met je lichaam, je spraak en je geest zijn de oorzaken van geluk, terwijl negatieve acties meer lijden tot gevolg zullen hebben.

Tijdens deze studieochtenden onderzoeken we de principes van ethisch gedrag zoals die zowel op ons dagelijks bestaan als op ons spirituele pad van toepassing zijn. De tekst die als basis voor de cyclus dient, is Treatise on the Modes of Conduct  (Verhandelingen over de gedragswijzen) van de buitengewoon veelzijdige Tibetaanse meester Mipham Jamyang Namgyal Gyatso.

Mipham Rinpoche (1846-1912) was een invloedrijke filosoof en geleerde van de Nyingma-school van het Tibetaans boeddhisme. Hij schreef meer dan 32 delen over onderwerpen als schilderkunst, poëtica, beeldhouwkunst, alchemie, geneeskunde, logica, filosofie en tantra. Hij heeft het beroemde advies van Je Tsongkhapa altijd ter harte genomen, namelijk dat de teachings in de eerste plaats moeten worden beschouwd als praktische leidraad voor het leven, en niet louter als intellectuele speculaties. Mipham Rinpoche had een enorme impact bij het opnieuw ontwaken van een diepe eerbied en interesse in de Nyingma-teachings en Dzogchen. Zijn bijdrage aan de Rimé-beweging (oecumenisch, non-sektarisch) is van onschatbare waarde.

Lama Jigmé Namgyal geeft iedere maand live teaching over dit onderwerp in onze tempelruimte in Rotterdam. De lessen zijn gebaseerd op een authentiek boeddhistische tekst, maar zijn ook nu nog actueel en van groot belang. Deelname aan deze studiecyclus is open voor iedereen, ongeacht achtergrond, religie of ervaring.

Praktische informatie

Tijd: van 09.45 tot 13.00 uur (inloop vanaf 09:00 uur)
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Online: Online ook te volgen via een webinarlink welke je ontvangt na aanmelding.
Prijzen: Zie opties bij aanmelden. (Leden met een Minima lidmaatschap kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: events@phuntsokcholing.org )

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op via: events@phuntsokcholing.org

Leren Mediteren

Lama Jigmé gaat in deze lezing in op wat echte meditatie is. Echte meditatie heeft niets te maken met je tijdelijk even goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je nog steeds gestoord door emoties en gedachten, maar ben je in staat om meer en meer in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit leidt tot herkenning van je ware essentie, die verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Net zoals de zon van achter de wolken, helder en stralend, tevoorschijn komt.

Lama Jigmé is een praktisch ingestelde leraar, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en gericht op de directe ervaring. Hij heeft een heel eigen taal vol humor en herkenbare beeldspraak om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt én hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren. Zodoende zijn de teachings geschikt voor zowel beginners op het meditatiepad als ervaren meditatie-beoefenaren.

Naast eeuwenlang van leraar op leerling overgedragen authentieke meditatie-instructies die bewezen effectief zijn, gaan de teachings ook over ethiek en hoe een goed leven te leiden.

De Leren Mediteren events zijn onderdeel van de Meditatie Cursus, maar zijn ook prima los te volgen.

Praktische informatie

Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00)
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. Bij aanmelding ontvang je hiervoor een link.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Meditatie Cursus

Stap in de wereld van eeuwenoude boeddhistische wijsheid waarmee je meer rust en balans in je dagelijkse leven creëert. In de meditatiecursus deelt onze ervaren leraar Lama Jigmé Namgyal op warme en begrijpelijke manier de kernprincipes van meditatie zodat je stap voor stap in je eigen tempo kunt groeien.

In de authentiek Tibetaans boeddhistische tempel in hartje Delfshaven verwelkomen we iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Echte meditatie heeft niets te maken met je tijdelijk even goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je nog steeds gestoord door emoties en gedachten, maar ben je in staat om meer en meer in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Laat de drukte van alledag achter je en ontdek hoe je met eenvoudige technieken stress kunt verminderen en een diep gevoel van welzijn kunt cultiveren.

Meld je vandaag nog aan voor de meditatiecursus en begin aan een reis om je geest te leren kennen en te trainen. Zo wordt oude wijsheid vertaald en tastbaar gemaakt in ons moderne leven, waarmee innerlijke vreugde en tevredenheid steeds meer je realiteit worden.

Over de meditatieleraar

Lama Jigmé Namgyal groeide op in een nomadenfamilie in het oostelijk deel van Tibet, waar hij vanaf jonge leeftijd het boeddhisme bestudeerde. Zijn belangrijkste leraar was Khenpo Jigmé Phuntsok, bij wie hij studeerde aan de universiteit van Serthar Larung Gar.

Lama Jigmé gaf de afgelopen jaren les aan een breed publiek; van jongeren op de universiteit tot mensen in het bedrijfsleven, zowel bezoekers van musea, militairen uit het leger, studenten in yogascholen, als delinquenten in huizen van bewaring. Door zijn bijzondere gevoel voor humor weet hij op een open en directe manier zijn kennis over te dragen. Hij heeft het unieke talent om je daarbij niet alleen te leren over meditatie, hij geeft je ook praktische handvatten die je leven in allerlei opzichten kunnen verrijken.

Praktische informatie

Tijdens de cursus zal Lama Jigmé zelf twee keer aanwezig zijn. Op de andere avonden richt je je verder op de ervaring van meditatie. Met deze basis zet je thuis eenvoudig je eigen dagelijkse beoefening op. Ben je al wat langer bekend met meditatie? Dan is dit een uitgelezen kans om je beoefening verder te stabiliseren en te verdiepen.

Locatie: Phuntsok Chö Ling. Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Data: Zie het overzicht bij de knop aanmelden
Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00)

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar info@phuntsokcholing.org

Nieuwjaarslunch

Lama Jigmé nodigt iedereen van harte uit voor een gezellige nieuwjaarslunch op zaterdag 6 januari.

Kom lekker eten en luisteren naar mooie muziek. Geniet van de prachtige documantaire-film over Lama Jigmé die Diether heeft gemaakt in Bodhgaya en natuurlijk is er genoeg tijd om bij te kletsen.  Iedereen is welkom: zowel onze huidige als voormalige leden. Neem je vrienden, familie èn iets te eten mee.

Vorm: Potluck, we eten gezamenlijk van wat een ieder heeft meegebracht.
Datum: 6 januari 2024
Tijd: van 14:00 – 16:00 uur
Plaats: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Aanmelden: niet nodig

Vragen: events@phuntsokcholing.org

Continuïteit van ons bewustzijn

Beleef een unieke dialoog op vrijdagavond 5 januari in Rotterdam. Pim van Lommel, de gerenommeerde cardioloog achter het baanbrekende boek ‘Eindeloos Bewustzijn’, gaat in gesprek met de Tibetaans boeddhistische meditatieleraar Lama Jigmé Namgyal. Laat je tijdens een avondvullend programma inspireren door hun inzichten over het mysterie van de dood.

Van Lommel noemt de dood ‘de continuïteit van ons bewustzijn’, op basis van wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Lama Jigmé vertelt over de Tibetaans boeddhistische visie op de dood, die centraal staat in de boeddhistische levenshouding en beoefening.

Hierna gaan beide sprekers met elkaar en de zaal in gesprek en is er ruimte om vragen te stellen.

Pim van Lommel

(1943) studeerde in 1971 af aan de Universiteit Utrecht en voltooide zijn specialisatie in de cardiologie in 1976. Hij werkte tot 2003 als cardioloog in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

Pim van Lommel deed wetenschappelijk onderzoek onder 344 Nederlandse patiënten die een hartstilstand in het ziekenhuis hadden overleefd. Van hen bleken 62 een bijna-doodervaring (BDE) te hebben meegemaakt. Hij publiceerde hierover een artikel in de Lancet, wat wereldnieuws werd. Een BDE is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort en verandert mensen blijvend.

In 2007 verscheen zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’, een bestseller met meer dan 155.000 verkochte exemplaren in Nederland. Het boek is vertaald in 10 verschillende talen en er zijn inmiddels wereldwijd ruim 400.000 exemplaren van verkocht.

In zijn boek legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende bijna-doodervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt. Met de meeste van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad.

Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

Lama Jigmé Namgyal

(1973) werd geboren in een nomadenfamilie in Golog, in het oostelijk deel van Tibet. Op zijn achtste jaar trad hij toe tot het Tratsok klooster, en tien jaar later vertrok hij naar Serthar Larung Gar, het boeddhistische instituut van Khenpo Jigmé Phuntsok Rinpoche. Daar bestudeerde hij jarenlang onder meer boeddhistische filosofie en meditatie.

Op advies van zijn leraren besloot Lama Jigmé Tibet te verlaten en naar Europa te gaan. Hier richtte hij twee centra op, een in Luxemburg (Centre Culturel Tibétain) en een in Rotterdam (Phuntsok Chö Ling).

Lama Jigmé is meditatieleraar maar hij heeft ook veel ervaring in het spiritueel begeleiden van stervenden. Vanaf zijn 14de levensjaar ging hij al mee met zijn leraar om de traditionele wijze van begeleiding te leren. Waar onze westerse stervensbegeleiding meestal stopt bij de laatste ademhaling, gaat de Tibetaanse manier daarna nog door, zelfs tot aan de wedergeboorte.

Praktische informatie

Tijd: van 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 18:45 uur)
Taal: Engels
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Online: Online ook te volgen via een webinarlink welke je ontvangt vooraf gaande aan het evenement.
Prijzen: Zie opties bij aanmelden.

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op via: events@phuntsokcholing.org

Phowa Studieweek

Of je nu een boeddhist bent of niet, of je een religie volgt of niet, op een dag zullen we allemaal sterven. We weten niet wanneer dit zal zijn en we kunnen de dood ook niet vermijden. Weet je zeker dat je niet bang zult zijn op het moment van sterven? Daarom is het goed om nu deze geweldige kans aan te grijpen om hier meer over te leren.

Phowa is een authentieke, traditionele en buitengewone methode uit het Tibetaans boeddhisme. Tijdens de beoefening van Phowa kun je ervaren wat de ware natuur is van je geest. Je ervaart wie je werkelijk bent, los van je gedachten en emoties. Als je dit tijdens je leven voldoende hebt getraind zul je deze methode kunnen gebruiken op het moment van je sterven. Alleen het lichaam sterft immers en de geest zal dan, afhankelijk van het niveau van de beoefenaar, vele manieren kennen om ware vrijheid te bereiken. Dan zul je bevrijd zijn van elk lijden.

Het Phowa onderricht wordt gegeven door Lama Jigmé Namgyal. Hij is een zeer ervaren leraar, die deze methodiek zelf ontving van een buitengewone en authentieke meester. Het is een zeldzame kans om van hem les te krijgen. Zijn manier van lesgeven is open en direct. Zijn teachings zijn praktisch en goed toegankelijk voor iedereen. Het is Lama Jigmé’s diepste wens om deze teachings te delen met hen die ze willen ontvangen,. Hij wil daarmee mensen ondersteunen bij het belangrijkste en meest kwetsbare moment van hun leven: het moment van sterven.

Deelname

Omdat het Phowa onderricht zeer diepgaand is, is deelname alleen mogelijk als je alle dagen persoonlijk aanwezig kunt zijn in onze tempel. Online deelname is niet mogelijk.

Lama Jigmé zal persoonlijk bekijken of je deel kunt nemen aan deze studieweek. We verzoeken je daarom vriendelijk om je op tijd in te schrijven. Het kan zijn dat we wat meer informatie nodig hebben over je kennis en ervaring met betrekking tot het boeddhisme. Dan nemen we contact met je op.

Als dit de eerste keer is dat je Phowa-onderricht van Lama Jigmé ontvangt, geef dit dan aan bij je online registratie.

Omdat Phowa een diepgaande en krachtige oefening is, is het alleen geschikt voor mensen zonder grote mentale beperkingen en die emotioneel stabiel zijn. Neem hierin je verantwoordelijkheid.

Praktische informatie

Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Tijden: woensdag 3 januari t/m zondag 7 januari 2024, dagelijks van 09:30 – 13:00 uur. Tijdens de les is er een pauze, voor koffie en thee wordt gezorgd. Als je iets wilt eten, neem het dan zelf mee. Lunch is niet voorzien.
Taal: Engels.
Wat mee te nemen: In de tempel zijn kussens, stoelen en dekens. Ook zijn er gebedenboekjes beschikbaar voor gebruik in de tempel. Neem eventueel een notitieboekje en pen en sokken of pantoffels mee.
Audio- en Video-opnames: Het is niet toegestaan om tijdens de studieweek audio- en video-opnames of foto’s te maken.

Voor vragen zijn we bereikbaar op: events@phuntsokcholing.org

Principes van ethisch gedrag: Hoe kun je een goed leven leiden

Als je een leven wilt leiden dat je vervult en succesvol is, en zeker als je nog dieper wilt gaan en de spirituele betekenis van je leven wilt ontdekken, zorg er dan voor dat je gedrag klopt met je hoogste ambities. De boeddhistische leer legt heel duidelijk uit dat je geluk en succes alleen kunt bereiken door bepaalde basisprincipes van ethisch gedrag te volgen. Dit komt doordat je altijd te maken hebt met karma, oftewel oorzaak en gevolg: positieve daden die je doet met je lichaam, je spraak en je geest zijn de oorzaken van geluk, terwijl negatieve acties meer lijden tot gevolg zullen hebben.

Tijdens deze studieochtenden onderzoeken we de principes van ethisch gedrag zoals die zowel op ons dagelijks bestaan als op ons spirituele pad van toepassing zijn. De tekst die als basis voor de cyclus dient, is Treatise on the Modes of Conduct  (Verhandelingen over de gedragswijzen) van de buitengewoon veelzijdige Tibetaanse meester Mipham Jamyang Namgyal Gyatso.

Mipham Rinpoche (1846-1912) was een invloedrijke filosoof en geleerde van de Nyingma-school van het Tibetaans boeddhisme. Hij schreef meer dan 32 delen over onderwerpen als schilderkunst, poëtica, beeldhouwkunst, alchemie, geneeskunde, logica, filosofie en tantra. Hij heeft het beroemde advies van Je Tsongkhapa altijd ter harte genomen, namelijk dat de teachings in de eerste plaats moeten worden beschouwd als praktische leidraad voor het leven, en niet louter als intellectuele speculaties. Mipham Rinpoche had een enorme impact bij het opnieuw ontwaken van een diepe eerbied en interesse in de Nyingma-teachings en Dzogchen. Zijn bijdrage aan de Rimé-beweging (oecumenisch, non-sektarisch) is van onschatbare waarde.

Lama Jigmé Namgyal geeft iedere maand live teaching over dit onderwerp in onze tempelruimte in Rotterdam. De lessen zijn gebaseerd op een authentiek boeddhistische tekst, maar zijn ook nu nog actueel en van groot belang. Deelname aan deze studiecyclus is open voor iedereen, ongeacht achtergrond, religie of ervaring.

Praktische informatie

Tijd: van 09.45 tot 13.00 uur (inloop vanaf 09:00 uur)
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Online: Online ook te volgen via een webinarlink welke je ontvangt na aanmelding.
Prijzen: Zie opties bij aanmelden. (Leden met een Minima lidmaatschap kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: events@phuntsokcholing.org )

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op via: events@phuntsokcholing.org

Leren Mediteren

Lama Jigmé gaat in deze lezing in op wat echte meditatie is. Echte meditatie heeft niets te maken met je tijdelijk even goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je nog steeds gestoord door emoties en gedachten, maar ben je in staat om meer en meer in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit leidt tot herkenning van je ware essentie, die verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Net zoals de zon van achter de wolken, helder en stralend, tevoorschijn komt.

Lama Jigmé is een praktisch ingestelde leraar, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en gericht op de directe ervaring. Hij heeft een heel eigen taal vol humor en herkenbare beeldspraak om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt én hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren. Zodoende zijn de teachings geschikt voor zowel beginners op het meditatiepad als ervaren meditatie-beoefenaren.

Naast eeuwenlang van leraar op leerling overgedragen authentieke meditatie-instructies die bewezen effectief zijn, gaan de teachings ook over ethiek en hoe een goed leven te leiden.

De Leren Mediteren events zijn onderdeel van de Meditatie Cursus, maar zijn ook prima los te volgen.

Praktische informatie

Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00)
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. Bij aanmelding ontvang je hiervoor een link.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Phowa Beoefening

Op verzoek van vele studenten organiseren wij weer een Phowa-meditatieweekend in de tempel. Wat gaan we doen? Phowa beoefenen! Het programma is met Lama Jigme samengesteld. Je kan je inschrijven om deel te nemen voor het weekend.*

Programma:
09.30 – 10.00 Inloop
10.00 – 12.00 Phowa-beoefening.
12.00 – 13.00 Lunch (zelf mee nemen)
13.00 – 15.00 Phowa beoefening.
15.30 Tempel sluit.

Praktische Informatie

  • *Deelname is alleen mogelijk indien je al eerder Phowa-onderricht van Lama Jigme hebt ontvangen. Je hoeft de Phowa-mantra’s niet te beheersen, we gaan gewoon samen (be)oefenen.
  • Online deelname is niet mogelijk
  • Dit weekend zal begeleidt worden door studenten. Lama Jigme zal niet aanwezig zijn.

Aanmelden
Registratie is gewenst, dit kan je doen door op de Buy Ticket knop te klikken.
Deelname is gratis, maar een donatie voor bijvoorbeeld Phuntsok Namgyal Ling wordt gewaardeerd.

Voor vragen zijn we bereikbaar op: events@phuntsokcholing.org