My phuntsokcholing
English

Meditatie Cursus

Stap in de wereld van eeuwenoude boeddhistische wijsheid waarmee je meer rust en balans in je dagelijkse leven creëert. In de meditatiecursus deelt onze ervaren leraar Lama Jigmé Namgyal op warme en begrijpelijke manier de kernprincipes van meditatie zodat je stap voor stap in je eigen tempo kunt groeien.

In de authentiek Tibetaans boeddhistische tempel in hartje Delfshaven verwelkomen we iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Echte meditatie heeft niets te maken met je tijdelijk even goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je nog steeds gestoord door emoties en gedachten, maar ben je in staat om meer en meer in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Laat de drukte van alledag achter je en ontdek hoe je met eenvoudige technieken stress kunt verminderen en een diep gevoel van welzijn kunt cultiveren.

Meld je vandaag nog aan voor de meditatiecursus en begin aan een reis om je geest te leren kennen en te trainen. Zo wordt oude wijsheid vertaald en tastbaar gemaakt in ons moderne leven, waarmee innerlijke vreugde en tevredenheid steeds meer je realiteit worden.

Over de meditatieleraar

Lama Jigmé Namgyal groeide op in een nomadenfamilie in het oostelijk deel van Tibet, waar hij vanaf jonge leeftijd het boeddhisme bestudeerde. Zijn belangrijkste leraar was Khenpo Jigmé Phuntsok, bij wie hij studeerde aan de universiteit van Serthar Larung Gar.

Lama Jigmé gaf de afgelopen jaren les aan een breed publiek; van jongeren op de universiteit tot mensen in het bedrijfsleven, zowel bezoekers van musea, militairen uit het leger, studenten in yogascholen, als delinquenten in huizen van bewaring. Door zijn bijzondere gevoel voor humor weet hij op een open en directe manier zijn kennis over te dragen. Hij heeft het unieke talent om je daarbij niet alleen te leren over meditatie, hij geeft je ook praktische handvatten die je leven in allerlei opzichten kunnen verrijken.

Praktische informatie

Tijdens de cursus zal Lama Jigmé zelf twee keer aanwezig zijn. Op de andere avonden richt je je verder op de ervaring van meditatie. Met deze basis zet je thuis eenvoudig je eigen dagelijkse beoefening op. Ben je al wat langer bekend met meditatie? Dan is dit een uitgelezen kans om je beoefening verder te stabiliseren en te verdiepen.

Locatie: Phuntsok Chö Ling. Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Data: Zie het overzicht bij de knop aanmelden
Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00)

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar donderdag@phuntsokcholing.org

Leren Mediteren

Lama Jigmé gaat in deze lezing in op wat echte meditatie is. Echte meditatie heeft niets te maken met je tijdelijk even goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je nog steeds gestoord door emoties en gedachten, maar ben je in staat om meer en meer in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit leidt tot herkenning van je ware essentie, die verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Net zoals de zon van achter de wolken, helder en stralend, tevoorschijn komt.

Lama Jigmé is een praktisch ingestelde leraar, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en gericht op de directe ervaring. Hij heeft een heel eigen taal vol humor en herkenbare beeldspraak om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt én hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren. Zodoende zijn de teachings geschikt voor zowel beginners op het meditatiepad als ervaren meditatie-beoefenaren.

Naast eeuwenlang van leraar op leerling overgedragen authentieke meditatie-instructies die bewezen effectief zijn, gaan de teachings ook over ethiek en hoe een goed leven te leiden.

De Leren Mediteren events zijn onderdeel van de Meditatie Cursus, maar zijn ook prima los te volgen.

Praktische informatie

Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00)
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. Bij aanmelding ontvang je hiervoor een link.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Open Meditatie Avond (zomer programma)

Tijdens de zomerperiode zal de tempel elke maandag avond geopend zijn om te mediteren.

Iedereen is op deze avond welkom om te komen mediteren, leden en niet-leden van Phuntsok Chö Ling, ongeacht je eventuele religie, je achtergrond of nationaliteit. Er zal op deze avond geen begeleiding zijn. Je kan je eigen beoefening doen of genieten van de stilte in onze prachtige tempel ruimte.

De tempel zal op zijn op:

  • Juli: 10, 17, 31
  • Augustus: 7, 14, 21, 28
  • September: 4, 11

Praktische informatie

Tijd: Elke maandag van 19:00 – 21:00 uur, check de Kalender voor de actuele data.
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17b, 3024 CL Rotterdam
Kosten:
Gratis. Een eventuele donatie is altijd welkom.
Aanmelden: Niet nodig je kunt zo binnenlopen.

Stadsmeditatie

Ook dit jaar vind de stads meditatie weer plaats georganiseerd door het Boeddhahuis. Er is dan iedere vrijdag tussen de middag een uur stiltemeditatie middenin in Rotterdam op het Grotekerkplein.

Op vrijdag 21 juli en 11 augustus verzorgt Phuntsok Chö Ling op het verzorgen wij de mediatie. De overige vrijdagen worden door andere Rotterdamse Sangha’s gefaciliteerd.

Programma

Tijd: Iedere vrijdagmiddag vanaf 2 juni t/m 29 september 2023 van 12.00 tot 13.00 uur.
Toegang: Gratis. Kussentjes en matjes zijn aanwezig.
Locatie: Stadspodium op het Grote Kerkplein in Rotterdam (tegenover de Laurenskerk).
www.stadspodium-rotterdam.nl

Losmaken van de Vier Gehechtheden

In response to frequent requests by Lama Jigmé Namgyal and the students of Phuntsok Choling, we would like to inform you that the supreme head and foremost master of the Sakya lineage known as Dagthri Dorje Chang, Master of Mantra, Lord of Vidyadharas (Awareness holders), Supreme protector and King of the Victorious Ones, acknowledging our request to bestow on us the nectar of teachings, has with compassionate consideration, agreed to confer the oral transmission and give instruction on the mind training practice of the Sakya tradition known as  ‘Parting from the four Clingings’ thus establishing a vast Dharma connection.

We zijn zeer verheugd HE Sakya Trizin in ons centrum te mogen verwelkomen. Er zal een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn. Daarom krijgen leden van PCL en CCT tot 03 April voorrang bij het boeken van een ticket. Dus wees er snel bij!

Practische Informatie
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Rotterdam
Taal: Engels (geen vertaling naar Nederlands)
Online: De teaching is ook online te volgen.
Voor vragen: info@phuntsokcholing.org

 

 

Chöd studieweek

Gedurende 8 dagen geeft Lama Jigmé les over de beoefening van Chöd. Chöd is een Tibetaans woord waarvan de letterlijke vertaling ‘doorsnijden’ is. Het is een hele goede methode om obstakels te doorbreken, zoals onze eigen verstorende emoties, ook wel innerlijke vijanden genoemd. Deze 8 dagen zullen je in staat stellen om het zelf te ervaren en de teachings grondig te begrijpen.

Lama Jigmé geeft les vanuit een zeer korte en ononderbroken, authentieke overdrachtslijn. Deze teachings omvatten de essentie van de Mahayana en Sutrayana leer en kunnen de beoefenaar direct inzicht geven in en ervaring van het begrip van zowel de relatieve als de ultieme waarheid. Dit wordt uitgelegd in de Boeddha’s Hart Sutra (Prajnaparamita), waarin staat: Vorm is leegte. Leegte is vorm. Vorm is niets anders dan leegte en leegte is niets anders dan vorm.

De studieweek kan gevolgd worden door iedereen die voldoende kennis heeft van de basisprincipes van het boeddhisme. Omdat Chöd een zeer diepgaande en krachtige beoefening is, is het niet geschikt voor mensen met grote mentale beperkingen of die emotioneel onstabiel zijn. Neem hierin je verantwoordelijkheid. Neem bij twijfel contact met ons op.

Praktische informatie

Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam, Nederland
Datum: vrijdag 21 t/m vrijdag 28 juli 2023
Tijden: vrijdag 21 juli: 18.45 – 21.00 uur; zaterdag 22 t/m vrijdag 28 juli: 09.45 – 13.00 uur
Programma: Teaching 09:45 – 13:00 uur & Beoefening: 14:00-16:00 uur (zonder Lama Jigme)

Deelname:

  • Online deelname niet mogelijk
  • Alleen de volledige 8 dagen*
  • Indien dit een van de eerste keren is dat je les volgt bij Lama Jigmé, geef dan bij je aanmelding je voorkennis en achtergrond in het boeddhisme aan.

* Mocht dit echt niet mogelijk zijn, geef dan bij je aanmelding de reden door zodat dit ruim van te voren met Lama Jigmé besproken kan worden.

Taal: Engels
Lunch: er is geen lunch inbegrepen, maar wel koffie, thee en snacks.
Prijzen: korting is mogelijk, zie de optie bij aanmelding.

In het Tibetaans boeddhisme is het traditie dat studenten additioneel een donatie schenken aan hun leraren voor speciale teachings. Dergelijke donaties kunnen bv. rechtstreeks aan de Phuntsok Namgyal Ling Foundation worden gedaan. Hiermee doe je een bijdrage aan het project van Lama Jigmé om een stuk land te kopen waar beoefenaars serieuze retraites en studies kunnen doen.

Neem voor vragen of opmerkingen contact op met: events@phuntsokcholing.org

Vier Edele Waarheden #8

Tijdens deze serie studieochtenden zal Lama Jigme Namgyal ingaan op het onderwerp: Four Noble Truths. Deze lezingen zijn als serie en ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

De boodschap van de Boeddha is universeel. We zoeken allemaal naar geluk, maar op de een of andere manier vinden we het niet omdat we het op de verkeerde manier zoeken. Alleen wanneer we een altruïstische geest ontwikkelen, kan echt geluk in ons groeien. En daarom is de essentiële leer van de Boeddha er een van ethiek en mededogen, gecombineerd met de wijsheid die de aard van de werkelijkheid begrijpt. De leer van de Boeddha bevat alles wat nodig is om lijden te elimineren en het leven echt zinvol te maken. Nadat de Boeddha 2500 jaar geleden verlichting bereikte, was de allereerste teaching die hij gaf ‘Het wiel van Dharma in beweging zetten’ (ook wel ‘Eerste draaiing van het wiel van Dharma’ genoemd), of eenvoudiger gezegd ‘De Vier Edele Waarheden’. In deze Vier Edele Waarheden legt de Boeddha uit: 1. er is lijden, 2. er is een oorzaak voor dit lijden, 3. de oorzaak van het lijden kan worden weggenomen en in de Vierde Waarheid legt hij uit hoe dit gedaan kan worden.

Lama Jigmé zal deze Vier Edele Waarheden op een zeer praktische en uitgebreide manier uitleggen. Met zijn grondige kennis van zowel het Tibetaans boeddhisme als de boeddhistische en westerse cultuur geeft hij les op een zeer praktische manier zodat ook mensen zonder diepgaande kennis over het boeddhisme dit onderwerp toch goed kunnen begrijpen. Aan het einde van elke sessie is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan Lama Jigmé over dit onderwerp.

Praktische informatie

Tijd: Zaal open 09:00. Programma start om 09.30 uur.
Taal: Engels
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17b, 3024 CL Rotterdam
Online: Volg je de lezing online? Bij aanmelding ontvang je in de bevestigingsbrief de link voor deelname aan de Zoom webinar
Meer informatie: events@phuntsokcholing.org

Leren Mediteren

Lama Jigmé zal in deze lezing oa. ingaan op wat echte meditatie is. Echte meditatie heeft niets te maken met je goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je gestoord door emoties en/of gevoelens, maar ben je in staat om in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit is wanneer meditatie helderheid brengt en leidt tot herkenning van je zuivere natuur, welke verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Zoals de zon verborgen is achter de wolken.

Lama Jigmé is bijzonder praktisch ingestelde leraar, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en erg gericht op de ervaring. Hij heeft zijn hele eigen taal vol humor en herkenbare metaforen om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt en hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren.

Mocht je na het volgen van de lezing meer willen weten over meditatie of gezamenlijk met anderen willen oefenen, dan ben je welkom in de Meditatieklas A. Deze klas is ook telkens op de donderdagavond, tussen de lezingen van Lama Jigmé in.

Praktische informatie

Prijzen: Niet-leden betalen 10 euro. Online betalen niet-leden 7,50 euro.
Tijd: Start om 19.00 uur.
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. Wanneer je je aanmeldt ontvang je hiervoor een link.
Meer informatie: events@phuntsokcholing.org

Vier Edele Waarheden #7

Tijdens deze serie studieochtenden zal Lama Jigme Namgyal ingaan op het onderwerp: Four Noble Truths. Deze lezingen zijn als serie en ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

De boodschap van de Boeddha is universeel. We zoeken allemaal naar geluk, maar op de een of andere manier vinden we het niet omdat we het op de verkeerde manier zoeken. Alleen wanneer we een altruïstische geest ontwikkelen, kan echt geluk in ons groeien. En daarom is de essentiële leer van de Boeddha er een van ethiek en mededogen, gecombineerd met de wijsheid die de aard van de werkelijkheid begrijpt. De leer van de Boeddha bevat alles wat nodig is om lijden te elimineren en het leven echt zinvol te maken. Nadat de Boeddha 2500 jaar geleden verlichting bereikte, was de allereerste teaching die hij gaf ‘Het wiel van Dharma in beweging zetten’ (ook wel ‘Eerste draaiing van het wiel van Dharma’ genoemd), of eenvoudiger gezegd ‘De Vier Edele Waarheden’. In deze Vier Edele Waarheden legt de Boeddha uit: 1. er is lijden, 2. er is een oorzaak voor dit lijden, 3. de oorzaak van het lijden kan worden weggenomen en in de Vierde Waarheid legt hij uit hoe dit gedaan kan worden.

Lama Jigmé zal deze Vier Edele Waarheden op een zeer praktische en uitgebreide manier uitleggen. Met zijn grondige kennis van zowel het Tibetaans boeddhisme als de boeddhistische en westerse cultuur geeft hij les op een zeer praktische manier zodat ook mensen zonder diepgaande kennis over het boeddhisme dit onderwerp toch goed kunnen begrijpen. Aan het einde van elke sessie is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan Lama Jigmé over dit onderwerp.

Praktische informatie

Tijd: Zaal open 09:00. Programma start om 09.30 uur.
Taal: Engels
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17b, 3024 CL Rotterdam
Online: Volg je de lezing online? Bij aanmelding ontvang je in de bevestigingsbrief de link voor deelname aan de Zoom webinar
Meer informatie: events@phuntsokcholing.org

Leren Mediteren

Lama Jigmé zal in deze lezing oa. ingaan op wat echte meditatie is. Echte meditatie heeft niets te maken met je goed voelen. Gevoelens veranderen continu. In echte meditatie word je gestoord door emoties en/of gevoelens, maar ben je in staat om in een kalme, stabiele en heldere staat van geest te verblijven. Dit is wanneer meditatie helderheid brengt en leidt tot herkenning van je zuivere natuur, welke verborgen is onder een continue stroom van gedachten, gevoelens en emoties. Zoals de zon verborgen is achter de wolken.

Lama Jigmé is bijzonder praktisch ingestelde leraar, wars van ‘lege’ boekenwijsheid en erg gericht op de ervaring. Hij heeft zijn hele eigen taal vol humor en herkenbare metaforen om je op allerlei niveaus uit te leggen hoe de geest werkt en hoe je die kunt onderzoeken en kalmeren.

Mocht je na het volgen van de lezing meer willen weten over meditatie of gezamenlijk met anderen willen oefenen, dan ben je welkom in de Meditatieklas A. Deze klas is ook telkens op de donderdagavond, tussen de lezingen van Lama Jigmé in.

Praktische informatie

Prijzen: Niet-leden betalen 10 euro. Online betalen niet-leden 7,50 euro.
Tijd: Start om 19.00 uur.
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. Wanneer je je aanmeldt ontvang je hiervoor een link.
Meer informatie: events@phuntsokcholing.org