My phuntsokcholing
English

Meditatieklas: Relaties / verwachtingen en emoties 1/3 ONLINE

Ons hele leven is gevuld met relaties, vanaf het allereerste moment dat we geboren werden, zelfs maanden ervoor al! Relaties komen in verschillende vormen en types: de relatie met onze ouders, met onze vrienden, kinderen, kennissen, collega’s, de sportclub, noem maar op. En natuurlijk met onszelf, maar ook met totale vreemden, onze omgeving, de natuur, enzovoort. Sommige relaties zijn prettig en geven ons energie, terwijl andere behoorlijk wat stress kunnen veroorzaken, of jaloezie of zelfs woede in ons kunnen opwekken en onze energie kunnen uitputten. Hoe kunnen we gezonde, vreedzame en bevredigende relaties ontwikkelen en onderhouden? Hoe gaan we om met verwachtingen, emoties en waarden en wat is echte liefde?

Tijdens deze driedelige lezing zal Lama Jigmé spreken over het verschil tussen geest, bewustzijn, ego en emoties, en zal hij een (begeleide) meditatiesessie leiden. Lama zal in het Engels lesgeven en er zal de gelegenheid zijn om hem vragen te stellen over dit onderwerp.

Deze lezing kan als een serie van drie worden gevolgd, maar is ook geschikt als afzonderlijke les. Wij verwelkomen iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden.

Praktische informatie

Tijd: 18:00 – 19:30
Taal: Engels
Online: Deze lezing is op deze datum alleen online te volgen. De link ontvang je bij aanmelding

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Heilige Huisjes | Lezing: Respect voor jezelf en anderen

Deze lezing is onderdeel van het Heilige Huisjes Festival 2024

We willen allemaal respectvol omgaan met de mensen die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Ook willen we zélf graag met respect behandeld worden. Respectvol behandeld worden geeft nou eenmaal een prettig gevoel. Je zou het een gevoel van geluk kunnen noemen. Een gevoel wat we allemaal prettig vinden!

Maar wat ís respect? Hoe kunnen we onszelf trainen om respectvol om te gaan met de mensen om ons heen, óók als dat wat minder eenvoudig is door verstorende emoties? En hoe kunnen we respect voor onszelf ontwikkelen?

Een eenvoudig maar goed begin is om te kijken naar de manier waarop we communiceren. Als we ons meer bewust worden van de manier waarop onze emoties ons gedrag en communicatie beïnvloeden, dan kunnen we ook helderder zien waar het soms mis gaat. Want als we in staat zijn om echt te luisteren naar de behoeften van onze buren of collega’s, of zelfs naar een vreemdeling die op ons pad komt, dan zullen we merken dat het mogelijk is om voor hen op nèt zo’n natuurlijke manier respect op te brengen als voor de meest dierbaren om ons heen. Als we deze, voor iedereen beschikbare, kwaliteit kunnen ontwikkelen, creëren we voor onszelf en voor anderen meer ruimte, en daarmee meer geluk. En wie wil dat nou niet, meer geluk?

Lama Jigmé Namgyal

(1973) werd geboren in een nomadenfamilie in Golog, in het oostelijk deel van Tibet. Op zijn achtste jaar trad hij toe tot het Tratsok klooster, en tien jaar later vertrok hij naar Serthar Larung Gar, het boeddhistische instituut van Khenpo Jigmé Phuntsok Rinpoche. Daar bestudeerde hij jarenlang onder meer boeddhistische filosofie en meditatie. Op advies van zijn leraren besloot Lama Jigmé Tibet te verlaten en naar Europa te gaan. Hier richtte hij twee centra op, een in Luxemburg (Centre Culturel Tibétain) en een in Rotterdam (Phuntsok Chö Ling).

Praktische informatie

Tijd: 18:00 – 19:30 (inloop vanaf 17:30)
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. De link ontvang je bij aanmelding
Toegang: Gratis / Op basis van donatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Heilige Huisjes – Tibetaans Diner

Dit diner is onderdeel van het Heilige Huisjes Festival 2024
Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus schrijf je snel!

Na onze open dag organiseren wij een traditioneel Tibetaans diner, bereid door 2 authentieke Tibetaanse koks. Kom proeven wat deze bijzondere keuken te bieden heeft.

Praktische informatie

Tijd: 18:30 – 20:00 (inloop vanaf 17:30)
Toegang: Op basis van donatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Heilige huisjes – Opendag

Op zaterdag 8 juni zullen wij deelnemen aan het Heilige Huisjes Festival ’24! Er zullen diverse activiteiten plaatsvinden in de tempel en foyer.

Ervaar een stukje Tibet in Rotterdam. Tijdens deze ‘open dag’ zijn er diverse rondeleidingen in de tempel, (open)meditatie sessies, een marktje en zal er een Tibetaanse muziek zijn optreden zijn in de foyer, onder het genot van authentiek Tibetaanse hapjes en een drankje.

Heilige Huisjes Rotterdam is begonnen in 2022 op initiatief van de Kerkvernieuwers en de Gemeente Rotterdam. Het festival is bedoeld om de drempel te verlagen voor inwoners van de stad om hun religieus erfgoed te (her)beleven, om beheerders van gebedshuizen te verenigen in duurzame netwerken die samen nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken met innovatieve programmering en om Rotterdamse culturele en maatschappelijke instellingen beter te binden aan deze plekken.

Bovenal is Heilige Huisjes als festival bedoeld om samen met gemeenten, hun inwoners en beheerders van religieus erfgoed een nieuw perspectief te verkennen op een moderne rol die gebedshuizen kunnen spelen op het gebied van cultuur, spiritualiteit en maatschappelijke samenkomst.

 

Programma

Open Huis – Tempel & Foyer
11:00 – 18:00 uur
(de tempelruimte is gesloten tijdens meditatie-sessies)

Meditatie-sessies – Tempel
12:00 – 12:25 uur
13:00 – 13:25 uur
14:30 – 14:55 uur

Tibetaanse Muziek – Foyer
15:30 tot 17:00 uur

Meer informatie volgt snel. Kijk voor meer informatie op www.heiligehuisjesrotterdam.nl/

Heilige Huisjes: Dialoog Vredig samenleven

Onderdeel van het Heilige Huisjes Festival 2024

Beleef een unieke dialoog op vrijdagavond 7 juni in Rotterdam. Hoe kijken het boeddhisme en het christelijk pacifisme tegen vrede aan? Zijn er raakvlakken of juist verschillen? En hoe kunnen we geweldloos samen leven? Henk Baars, de voorzitter van de Nederlandse protestantse vredesbeweging Kerk en Vrede, gaat in gesprek met Tibetaans boeddhistische meditatieleraar Lama Jigmé Namgyal.


Henk Baars

Kerk en Vrede is een Nederlandse protestantse vredesbeweging die zich binnen en buiten de kerken inzet voor ontwapening en geweldloosheid. Het is de oudste nog steeds bestaande vredesorganisatie in Nederland. Kerk en Vrede gelooft dat het onjuist en onverantwoord is om te geloven in en te vertrouwen op geweld.

Lama Jigmé Namgyal

(1973) werd geboren in een nomadenfamilie in Golog, in het oostelijk deel van Tibet. Daar bestudeerde hij jarenlang onder meer boeddhistische filosofie en meditatie. Op advies van zijn leraren besloot Lama Jigmé Tibet te verlaten en naar Europa te gaan. Hier richtte hij twee centra op, een in Luxemburg (Centre Culturel Tibétain) en een in Rotterdam (Phuntsok Chö Ling).

Praktische Informatie

Tijd: 19:30- 21:00 (inloop vanaf 19:00)
Taal: Engels / Nederlands
Toegang: Gratis / Op basis van donatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Meditatiecursus – Introductie tot het boeddhisme

Wie was Boeddha? Wat zijn de belangrijkste dingen die we van hem kunnen leren? Hoe kunnen we deze eeuwenoude wijsheid toepassen in ons dagelijks leven? En wat is echte meditatie precies? Samen met Lama Jigmé duiken we dieper in deze vragen en onderzoeken we hoe we meer rust en balans kunnen creëren in ons vaak hectische bestaan.

In deze meditatiecursus deelt ervaren leraar Lama Jigmé Namgyal op een warme en begrijpelijke manier de kernprincipes van het boeddhisme en meditatie. Zo kun je stap voor stap, in je eigen tempo, groeien. In onze authentieke Tibetaans boeddhistische tempel in hartje Delfshaven verwelkomen we iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden.

Meld je vandaag nog aan voor de meditatiecursus en begin aan een reis om je geest te leren kennen en te trainen. Zo wordt oude wijsheid vertaald naar ons moderne leven, waardoor innerlijke vreugde en tevredenheid steeds meer je realiteit kunnen worden.

Over de meditatieleraar

Lama Jigmé Namgyal groeide op in een nomadenfamilie in het oostelijk deel van Tibet, waar hij vanaf jonge leeftijd het boeddhisme bestudeerde. Zijn belangrijkste leraar was Khenpo Jigmé Phuntsok, bij wie hij studeerde aan de universiteit van Serthar Larung Gar.

Lama Jigmé gaf de afgelopen jaren les aan een breed publiek; van jongeren op de universiteit tot mensen in het bedrijfsleven, zowel aan bezoekers van musea, militairen in het leger, studenten van yogascholen, als delinquenten in huizen van bewaring. Door zijn bijzondere gevoel voor humor weet hij op een open en directe manier zijn kennis over te dragen. Hij heeft het unieke talent om je daarbij niet alleen te leren over meditatie, maar je ook praktische handvatten te geven die je leven in vele opzichten kunnen verrijken.

Praktische informatie

Tijdens de cursus zal Lama Jigmé zelf drie keer aanwezig zijn. Op de andere avonden richt je je onder begeleiding van onze facilitators verder op de ontwikkeling van je meditatie. Met deze basis zet je thuis eenvoudig je eigen dagelijkse beoefening op. Ben je al wat langer bekend met meditatie? Dan is dit een uitgelezen kans om je beoefening verder te stabiliseren en te verdiepen.

Locatie: Phuntsok Chö Ling. Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Data: 06 juni t/m 7 juli 2024 (Zie het overzicht bij de knop aanmelden)
Tijd: 19:00 – 20:30 (inloop vanaf 18:30)
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Lezing: Introductie tot het boeddhisme

Wie was Boeddha? Wat zijn de belangrijkste dingen die we van hem kunnen leren? Hoe kunnen we deze eeuwenoude wijsheid toepassen in ons dagelijks leven? En wat is echte meditatie precies? Samen met Lama Jigmé duiken we dieper in deze vragen en onderzoeken we hoe we meer rust en balans kunnen creëren in ons vaak hectische bestaan.

Tijdens deze lezing deelt ervaren leraar Lama Jigmé Namgyal op een warme en begrijpelijke manier de kernprincipes van het boeddhisme en meditatie. In onze authentieke Tibetaans boeddhistische tempel in hartje Delfshaven verwelkomen we iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Deze lezing zal tevens ook de start zijn van de nieuwe meditatiecursus.

Over de meditatieleraar
Lama Jigmé Namgyal groeide op in een nomadenfamilie in het oostelijk deel van Tibet, waar hij vanaf jonge leeftijd het boeddhisme bestudeerde. Zijn belangrijkste leraar was Khenpo Jigmé Phuntsok, bij wie hij studeerde aan de universiteit van Serthar Larung Gar.

Lama Jigmé gaf de afgelopen jaren les aan een breed publiek; van jongeren op de universiteit tot mensen in het bedrijfsleven, zowel aan bezoekers van musea, militairen in het leger, studenten van yogascholen, als delinquenten in huizen van bewaring. Door zijn bijzondere gevoel voor humor weet hij op een open en directe manier zijn kennis over te dragen. Hij heeft het unieke talent om je daarbij niet alleen te leren over meditatie, maar je ook praktische handvatten te geven die je leven in vele opzichten kunnen verrijken.

Praktische informatie

Locatie: Phuntsok Chö Ling. Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Data: Zie het overzicht bij de knop aanmelden
Tijd: 19:00 – 20:30 (inloop vanaf 18:30)

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Meditatieklas: What is Mind 3/3

De wetenschap kan niet echt bewijzen dat de geest bestaat, maar ontkennen kan ook niet. Wat maakt bijvoorbeeld dat we ons gelukkig voelen? Waar komen onze emoties vandaan? We hebben zoveel kennis, maar dat deel van onszelf kennen we meestal niet. Zonder te weten wat de geest is, kunnen we echter geen echte meditatie beoefenen. Meditatie wordt dan een manier om je tijdelijk even goed voelen. Maar dat is geen echte meditatie. Tijdens deze driedelige lezing zal Lama Jigmé spreken over het verschil tussen geest, bewustzijn, ego en emoties en zal hij een (begeleide) meditatiesessie leiden.

In deze zondagse instap/basisklas bespreekt Lama Jigmé Namgyal om de vier weken een nieuw onderwerp en begeleid hij je tijdens een geleide meditatie sessie.

De onderwerpen die binnenkort aan bod komen zijn:
1. Wat is de geest?
2. Relaties, verwachtingen en emoties
3. Respect voor jezelf en anderen

Per onderwerp zullen drie lezingen gegeven worden. Deze lezingen zijn als serie te volgen maar ook goed als afzonderlijke les. Ze staan open voor iedereen, ongeacht je religie of overtuiging. Wij verwelkomen iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Lama Jigmé zal in het Engels lesgeven en er zal gelegenheid zijn om hem vragen te stellen.

Praktische informatie

Tijd: 18:00 – 19:30
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. De link ontvang je bij aanmelding

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Studiecyclus: 1/5 Toevlucht nemen

Toevlucht nemen

Toevlucht nemen is de basis van alle boeddhistische beoefening. Je neem toevlucht in de drie juwelen, d.w.z. je accepteert de Boeddha als je gids, de Dharma als je pad en de Sangha als je medereizigers op het spirituele pad.

De Uiterlijke Voorbereidende Beoefeningen

Als we onze eerste stappen zetten op het boeddhistische pad, zijn we vaak nog niet in staat om al die mooie theorie toe te passen in ons eigen leven. Om het belang van anderen voorop te kunnen stellen bijvoorbeeld, moeten we eerst onze eigen geest zuiveren en veranderen. Dit doe je door middel van de Voorbereidende Beoefeningen, die zijn onder te verdelen in de Innerlijke en de Uiterlijke Beoefeningen (Ngöndro). Deze beoefeningen worden in alle stromingen van het Tibetaans Boeddhisme toegepast.

In een cyclus van vijf zondagse studiemiddagen zal Lama Jigmé Namgyal meer uitleggen over deze Voorbereidende Beoefeningen, die op zichzelf een compleet pad vormen dat je naar verlichting kan leiden. De volgende onderwerpen zullen behandeld worden:

  • 26 mei Toevlucht nemen
  • 2 juni Kostbaar menselijk leven
  • 23 juni Vergankelijkheid
  • 30 juni Oorzaak en gevolg (Karma) – van 10:00 tot 12:00
  • 7 juli Samsara

Praktische informatie

Deze lezingen zijn als serie te volgen maar ook goed als afzonderlijke les. Ze staan open voor iedereen, ongeacht je religie of overtuiging. Wij verwelkomen iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Lama Jigmé zal in het Engels lesgeven en er zal gelegenheid zijn om hem vragen te stellen.

Tijd: 15:00 – 17:00 (inloop 14:30)
Locatie: Phuntsok Chö Ling. Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. De link ontvang je bij aanmelding

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org

Meditatieklas: What is Mind 2/3

De wetenschap kan niet echt bewijzen dat de geest bestaat, maar ontkennen kan ook niet. Wat maakt bijvoorbeeld dat we ons gelukkig voelen? Waar komen onze emoties vandaan? We hebben zoveel kennis, maar dat deel van onszelf kennen we meestal niet. Zonder te weten wat de geest is, kunnen we echter geen echte meditatie beoefenen. Meditatie wordt dan een manier om je tijdelijk even goed voelen. Maar dat is geen echte meditatie. Tijdens deze driedelige lezing zal Lama Jigmé spreken over het verschil tussen geest, bewustzijn, ego en emoties en zal hij een (begeleide) meditatiesessie leiden.

In deze zondagse instap/basisklas bespreekt Lama Jigmé Namgyal om de vier weken een nieuw onderwerp en begeleid hij je tijdens een geleide meditatie sessie.

De onderwerpen die binnenkort aan bod komen zijn:
1. Wat is de geest?
2. Relaties, verwachtingen en emoties
3. Respect voor jezelf en anderen

Per onderwerp zullen drie lezingen gegeven worden. Deze lezingen zijn als serie te volgen maar ook goed als afzonderlijke les. Ze staan open voor iedereen, ongeacht je religie of overtuiging. Wij verwelkomen iedereen met interesse in meditatie, zowel beginners als gevorderden. Lama Jigmé zal in het Engels lesgeven en er zal gelegenheid zijn om hem vragen te stellen.

Praktische informatie

Tijd: 18:00 – 19:30
Taal: Engels
Online: De lezing is ook online te volgen. De link ontvang je bij aanmelding

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar events@phuntsokcholing.org